La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dijous, 19 de desembre del 2013

Viatges amb Heròdot - Ryszard Kapúscínski


Ryszard Kapúscinski, reconegut periodista polonès, ens fa una fusió magistral entre la “Historia” de Heròdot (484 - 426 a. C.), considerat el primer historiador del món clàssic, i els seus viatges.

L’autor ens explica els seus inicis com a corresponsal, les dificultats per entendres amb la gent, per arribar a l’essència de les coses i els fets que donen caràcter a un poble.

Kapuscinski adopta un llenguatge planer i senzill que assoleix el seu propòsit d’acostar-nos a la realitat que viu i observa al seu voltant.

I tot aixó ho intercala amb la lectura de l’obra d’Heròdot, de qui extreu lliçons i que li serveix de mestratge.

Però tant Heròdot, com les seves observacions li provoquen més preguntes que respostes: Perquè van passar aquelles coses? Com es vivia aleshores? Que pensava el mateix Herodòt?, o bé, en el moment present, que pensa el milícia congolès, fortament armat, que m’està apuntant i em pot segar la vida en aquest mateix instant?   

 Ryszard Kapuscinski constata i fa palès que la recerca del coneixement de l’altre, del jo mateix, de les diferents cultures, no té fi i mai ho sabrem tot del que veiem.

Kapuscinski que va aconseguir l’excel·lència amb “Ebano” demostra una vegada més que és un autor imprescindible i que si és conegut com el millor perodista de tots els temps, no és perquè si.

Llegir aquest llibre és un plaer, llegir tota l’obra de Kapuscinski, és més que un plaer, és formidable!

Frase de Kapuscinski (pag. 45): “La llengua que parla cadascú en determina la identitat. La llengua és el carnet d’identitat. Diria més: és el rostre i l’ànima”.

Valoració@  @  @  @  @

Recomanat per a tothom que que vulgui coneixer altres móns i cultures.

No hi ha contraindicacions apreciables i reconegudes.


2 comentaris:

  1. Us escriptor del que no havia sentit a parlar. I un periodista que no coneixia. Serà qüestió de posar-hi remei. :-)

    ResponElimina
  2. No et penediràs. és tot un mestre i les seves descripcions són molt visuals. Bones Festes i Bones Lectures.

    ResponElimina